top of page

​

​

Yleistä

​

Koirat sietävät käsittelyn pääsääntöisesti erittäin hyvin, vaikka niillä olisi kipuja. Myös arat koirat ovat erittäin tervetulleita. Omistajat usein hämmästyvät, kuinka hyvin ne osaavat hoidossa olla. Koiran ei myöskään tarvitse osata olla koko hoitoaikaa aloillaan, eikä yhdessä tietyssä asennossa.

 

Kipeä koira voi aiheuttaa vaaratilanteita vieraille koirille, lauman omille koirille, lopulta jopa perheenjäsenille. Tarkastuttamalla koirasi säännöllisesti, edistät koiran terveyttä ja ennaltaehkäiset käytösongelmia.

 

Koiria voidaan hoitaa jo pentulaatikossa. Kasvattaja ja tuore omistaja saavat tietoa pennun terveydestä. Hankala synnytys voi aiheuttaa ongelmia hyvinkin pienille pennuille. Hoidattamalla koiraa jo pentuvaiheessa, se totutetaan käsittelyyn, ja annetaan mahdollisuudet käyttää kroppaa oikein.

 

Harrastuskoiraa olisi hyvä huollattaa ennalta ehkäisevästi vähintään 4-6 kertaa vuodessa. Joillakin koirilla tarve voi olla vielä tiheämpikin treeniolosuhteiden, rakenteen ym. vuoksi.

 

Huollettu koira pysyy motivoituneena, ja kykenee tekemään työnsä parhaalla mahdollisella tavalla, kun kivut eivät vaivaa. Ennaltaehkäisevä huolto myös pienentää loukkaantumisriskiä ja pidentää työ-/ harrastusuraa.

Koiran vanhetessa sille alkaa tulla vaivoja ja kipuja, kuten ihmisillekin. Käytännön työssä olen huomannut 6-7 ikävuoden olevan tietynlainen käännekohta koiran elämässä, jolloin se alkaa tarvita silloin tällöin hoitoa, vaikkei sillä olisi kovaa fyysistä rasitusta.

 

Mikäli koiralla on jokin tuki- ja liikuntaelin sairaus, kuten spondyloosi tai nivelrikko, sitä kannattaa huollattaa säännöllisesti. Hoito vähentää kipuja. Parhaassa tapauksessa säännöllinen hoito poistaa tai vähentää kipulääkkeiden tarvetta, ja vanha koira nuortuu vielä leikkimään ja nauttimaan elämästä.

​

Muistilista:

• varaa mukaan oma alunen

• viileällä kelillä koiralle kannattaa ottaa mantteli mukaan

• hoitotilanteessa panta voi olla helpompi kuin valjaat

• varaa mukaan herkkuja, joita koirasi varmasti syö

• jos epäilet koirasi voivan purra, tiedota siitä etukäteen, ja jos mahdollista, totuta koira jo kotona kuonokoppaan.

 

 

Hoidon jälkeen:

• Nesteytä koira hyvin esim. piimä-/tonnikala-/jauhelihavedellä

• Suositellaan 2-3 päivää lepoa, viikko kevennettyä liikuntaa (voi olla koirakohtaisia eroja)

​

Koirien hoidot

Kraniokuvat-34_edited.jpg

Tietoa hoidoista

Kraniosakraaliterapia eli CST

 

Koira voi saada kraniosakraaliterapiasta apua mm. seuraaviin kiputiloihin ja toimintahäiriöihin:

• lihasvaivat

• nivelrikkokivut

• selkäkivut

• spondyloosin aiheuttama kipu ja virtsan ja ulosteen karkailu

• ontuminen

• tasapaino-/hahmotushäiriöt

• oppimisvaikeudet

• kivusta johtuva aggressiivisuus, käytöshäiriöt, levottomuus

• väsymys, haluttomuus liikkua

• peitsaaminen

• keisarinleikkauksen jälkitila pennuilla

 

Kraniosakraaliterapia (CranioSacral Therapy, CST) on turvallinen ja pehmeä manuaalinen hoito. Hoidossa vapautetaan faskia jännitteistä ja näin edesautetaan kraniosakraalijärjestelmän tasapainottumista ja siten koko kehon itsekorjautumismekanismia.

Kraaniosakraalijärjestelmä vaikuttaa lähes jokaiseen keskushermostolliseen toimintaan kuten tuki- ja liikuntaelimistöön, umpieritys-, immuuni- ja ruuansulatusjärjestelmiin.

CST:n juuret ovat osteopatiassa ja sen kehitti lääkäri-osteopaatti John E. Upledger 1970-luvulla.

Koirien1

Guasha

 

Guasha on ikivanha kiinalainen hoitomenetelmä. Sitä on harjoitettu jo Tang ja Ming Dynastioiden aikana kehon puhdistamiseen ja verenkierron parantamiseen.

”Gua” tarkoittaa raapimista tai kaapimista ja ”Sha” myrkyn, tässä tapauksessa kuona-aineen, kertymää. Moderni nimitys tällaiselle työkalulla tehtävälle hankaushoidolle on faskiakäsittely.

 

Guashassa käytetään puista, kivistä tai metallista työkalua, jolla ihoa hangataan. Hoito lisää hoidettavan alueen verenkiertoa ja näin edistää ravinteiden, hapen ja lymfanesteiden kulkemista. Lihasten ja faskioiden jännitteet laukeavat ja kipu helpottuu.

koirien2

Akupunktio

 

Akupunktio on kiinalainen, tuhansia vuosia käytössä ollut hoitomuoto. Myös WHO on tutkimuksissaan todennut akupunktion hyödylliseksi tukihoidoksi. Kiinalaisessa hoitoperinteessä potilaan tilaa katsotaan kokonaisuutena ja pyritään hoitamaan alkuperäistä ongelmaa sen sijaan, että lääkittäisiin vain oireita.

Koirien neulahoidoissa on erityisen tärkeää, että varaat koirallesi mukaan herkkuja, jotka sille maistuvat. Kun koirien huomio kiinnittyy nameihin, ne eivät yleensä edes huomaa neulojen pistämistä.

Neulojen lisäksi voidaan käyttää akupainantaa, eli hierotaan akupisteitä. Tätä voi tehdä huoletta myös kotona, ja neuvon mielelläni kotihoitopisteet.

Akupunktiota suositellaan tehtäväksi hoitosarjana, joka alkaa tiheämmillä hoitokäynneillä. 3-5 kerran sarjan jälkeen etsitään pidempi, kyseiselle koiralle sopiva hoitoväli.

Akupunktio parantaa aineenvaihduntaa ja vapauttaa kehossa luontaisia kipua lievittäviä aineita. Sillä voidaan hoitaa moninaisia vaivoja ja hakea elimistön luontaista tasapainotilaa.

koirien3

Laser

​

Vuokrattavana ja hoidoissa laitteen vapaana ollessa käytettävissä B-Cure Laser Sport -lääkintälaser kivun ja vammojen hoitoon.

 

Low Level Laser Terapia (LLLT) on pehmeää lasersäteilyä, joka vaikuttaa ihon pinnalla sekä syvällä sen alla olevassa pehmytkudoksessa vahingoittamatta tai kuumentamatta ihoa tai kudosta. Tämä lääkintälaserterapia stimuloi solujen toimintaa, vahvistaa solusignaaleja ja tehostaa kehon omaa immuunijärjestelmää.

 

Kivunlievitys lääkintälaserilla perustuu kivun lähteen parantamiseen ja kehon luonnollisen kipuhormonin, endorfiinin tuotannon stimulointiin.

 

Haavojen ja kudosvaurioiden hoidossa terapia nostaa tulehduksia vastaan taistelevien entsyymien tuotantoa, vapauttaa endorfiineja (kipua vähentävää hormonia), sekä nostaa kollageenin ja elastaanin luonnollista tuotantoa nopeuttaen haavojen ja vaurioituneiden kudosten parantumista.

 

Laser on todistetusti tehokas mm. lihaskivun lievityksessä, venähdysten ja revähdysten sekä tulehdusten hoidossa, tulehdusten hoidossa. Lääkintälaserteknologian tehokkuus haavojen, tulehdusten, kivun ja tuki- ja liikuntaelinvaivojen hoidossa on todettu yli 2000:ssa tutkimuksessa.

Se ei aiheuta sivuoireita eikä vahingoita ihoa.

koiren4

Koulutuspalvelut

 

Opetukseni pohjautuu operantin ehdollistamisen nelikentässä positiiviseen vahvistamiseen (koiran palkkaamiseen oikeasta toiminnasta) ja negatiiviseen rankaisuun (koira ei saa palkintoa tehdessään väärin). Virallinen eläintenkouluttajan tutkinto odottaa vielä suorittamistaan. Toivottavasti lähivuosina elämäntilanne sen sallii.

 

Ryhmien ohjaamisen olen aloittanut pienimuotoisesti jo vuonna 2007.

Koirieni kanssa olen harrastanut eniten agilityä ja rally-tokoa. Kotona onkin kaksi rally-tokovaliota (tai toinen valion arvoinen, ilman näyttelytulosta).

 

Saatavilla on yksilöllistä ohjausta, luentoja ja valmennuksia myös muilla paikkakunnilla. Kysy lisää!

 

Yleiset ohjeet

 

Kurssit toteutetaan yhteistyössä Nurmeksen Seudun Kennelkerhon kanssa. Rokotusten voimassaolo tarkistetaan ensimmäisellä kurssikerralla.

 

Varaa koirallesi mukaan toimiva palkka. Varaa sitä paljon (keskikokoisella koiralla namit yleensä riittävät, kun niitä varataan 1 pkt pieneksi pilkottuna). Suurimmalle osalle koiria toimii palkkana nakki/lihapulla/juusto/lempilelu. Pikkukoiralle voi kokeilla esimerkiksi kinkkukuutioita. Ne ovat valmiiksi pienittyjä. Ostettavissa myös suolattomia Boost-herkkuja.

 

Kursseille ei kannata tullata kuivat naksut taskussa. Vaikka ne toimivat koiralle palkkiona kotona, kursseilla häiriötekijöitä on yleensä niin paljon, että tarvitaan paremmat palkat. Suosittelen siis varautumaan hyvin, ettei ensimmäinen kerta mene harakoille siksi, ettei palkka ole riittävän hyvä motivoimaan koiraa.

 

Muovipussista taskusta on hankalaa ja hidasta kaivaa nameja. Suosittelen hankkimaan koulutusvyön/treeniliivin, jos olet aikeissa jatkaa koiraharrastusta enemmän kuin yhden kurssin verran,. Nämä eivät kuitenkaan missään nimessä ole pakollisia! Jos et aio koiran kanssa enemmälti harrastaa, voit helpottaa namien saatavuutta laittamalla namit taskuun esimerkiksi tyhjässä, pestyssä kahvipaketissa. Sieltä ne ovat helpommin saatavilla kuin muovipussista.

 

Varaa mukaan

• lajiin sopiva panta

• perustalutin

• vettä ja kippo

• TOIMIVA palkka (kts. ylempää)

• mahdollisesti häkki odotteluun

• rokotustodistus ensimmäiselle kerralle

• rutkasti iloista mieltä

Ulkoiluta/lämmittele koira hyvin ennen treenejä. Koira ei saa tehdä tarpeitaan treenikentälle. Sisätilassa vahingoista sakotetaan.

Koira voi odottaa omaa vuoroaan autossa, tai voit varata koiralle häkin.

Vanhankulän koulutuskentällä on puucee, Kotilanvaaralla ja sisätilassa on sisävessa.

 

Agility

Loukkaantumisten välttämiseksi lämmittele koira huolellisesti ennen treenejä. (Jos suoritusvuoro on sovittu ennakkoon, voit lämmitellä myös vasta lähempänä omaa vuoroasi).

 

Varaa mukaan

• toimiva palkka

• vettä ja kuppi

• tarvittaessa mantteli viilennykseen (kesä) / lihasten lämpimänä pitoon (kaikki muut vuodenajat…)

• helposti poistettava panta ja tavallinen hihna

• ensimmäiselle kerralle maksukortti kurssin maksua varten sekä rokotustodistus

• iloinen mieli

 

 

Rakennamme ja puramme yhdessä radan.

Kun rataa / tehtäviä käydään yhdessä läpi:

• kysy rohkeasti (joku muu voi pähkäillä samaa, muttei uskalla kysyä!)

• Harjoittele ohjaukset tässä kohtaa huolella, koska koira vaikeuttaa toiminnallaan tehtävää huomattavasti. Toista ja kysy apua niin monta kertaa kuin tarve vaatii, jotta sinulla on tunne, että osaat. Kysymällä rataantutustumisessa säästät itsellesi enemmän treeniaikaa koiran kanssa.

 

Vuoroa odotellessa käy tehtäviä läpi mielessäsi.

Suoritusten jälkeen muista koiran hyvä jäähdyttely, jotta maitohapot poistuvat lihaksista.

 

Usein kurssilla on monentasoisia koiria. Tehtävät räätälöidään kunkin osaamisen mukaan niin helpoiksi kuin tarve vaatii. Älä suotta vertaa itseäsi ja koiraasi muihin. Jokainen meistä on omalla oppimisen polullaan, ja kaikki meistä ovat joskus aloittaneet tyhjästä!

 

Muistathan käyttää koirasi säännöllisesti lihashuollossa, jotta vammoja saadaan ennaltaehkäistyä ja hoidettua!

 

Ohjeet lämmittelyyn:

Varaa aikaa vähintään 20 minuuttia. Anna koiran ensin ravata ja lisää sitten laukkaa ja käännöksiä. Koira kannattaa opettaa peruuttamaan, pujottelemaan jalkojen välistä ja vetämään lelua, jotta saat vielä ennen suoritusvuoroasi heräteltyä koiran kropan. Kysy tarvittaessa neuvoa!

 

Ohjeet jäähdyttelyyn:

Suorituksen jälkeen 5-15 minuuttia rauhallista kävelytystä. Muista nesteytys. Myöhemmin 15-30 minuuttia lisää.

 

Lopuksi:

Agility vaatii koiralta tarkkaa kehonhallintaa ja hyvää peruskuntoa. Väsynyt koira on alttiimpi loukkaantumisille. Pidäthän huolta, että koirasi saa riittävästi monipuolista liikuntaa treenien ulkopuolella, ja toisaalta myös palautumispäiviä.

 

Rally-toko

 

Rally-tokossa yhdistyvät tottelevaisuuskoulutus, agility ja koiratanssi. Laji on hurmannut minut vaihtelevuudellaan, ja se on koiralle erittäin hyvää lihaskunnon ylläpitoa. Vanhat tokokoirat rakastavat tätä!

 

Varaa mukaan

• toimiva palkka

• vettä ja kuppi

• tavallinen panta (ei kuristava, puolikuristava, eikä noutajatalutin – kielletty lajisäännöissä) tai valjaat, joissa kiinnitys selän päällä, sekä tavallinen hihna (ei flexi)

• ensimmäiselle kerralle maksukortti kurssin maksua varten sekä rokotustodistus

• iloinen mieli

 

Rakennamme ja puramme yhdessä radan/tehtävät.

 

Kun rataa / tehtäviä käydään yhdessä läpi:

• kysy rohkeasti (joku muu voi pähkäillä samaa, muttei uskalla kysyä!)

• Harjoittele ohjaukset tässä kohtaa huolella, koska koira vaikeuttaa toiminnallaan tehtävää huomattavasti. Toista ja kysy apua niin monta kertaa kuin tarve vaatii, jotta sinulla on tunne, että osaat. Kysymällä rataantutustumisessa säästät itsellesi enemmän treeniaikaa koiran kanssa.

 

Vuoroa odotellessa käy tehtäviä ja käskytyksiä läpi mielessäsi.

 

Usein kurssilla on monentasoisia koiria. Jos kurssilla on rakennettu kokonainen rata, se ei tarkoita, että jokaisen tarvitsisi koiransa kanssa suorittaa kaikki kyltit. Rata on niille, jotka ovat edenneet oman ja koiran osaamisen osalta sen tekemiseen asti. Sinun ja koirasi kanssa voidaan keskittyä teidän kehityskohteisiin. Se voi olla teknistä osaamista, palkkautumista, vireen hallintaa – sinä päätät. Oman oppimisen kannalta kannattaa kuitenkin osallistua rataantutustumiseen ajatuksen kanssa. Sekin päivä tulee, kun kyltit tehdään kaikki peräkkäin.

 

Rally-toko on koiralle jumppaa. Koira kannattaa käyttää lihashuollossa säännöllisesti, koska seuraamisessa tulee staattista pitoa, joka usein toistettuna aiheuttaa koiralle lihasjäykkyyttä, joka altistaa loukkaantumiselle.

 

Muut

Kurssitarjonnassa myös

• TOKOn alkeet

• tapakoulu

• pentukurssit

• jumppakurssit

Tulevia kursseja voi seurata facebookista. Toiveita otetaan vastaan. Myös yksilöllinen ohjaus mahdollista!

koirien5
bottom of page